HÄMEENKYRÖ 26.5.2022 15:00

Hiihtovalmentaja rakensi kirkkovenetreeneistä tuttuun maisemaan – ”Harjoittelimme täällä keväisin, kun järvet olivat vielä jäässä”

Sakari Ilomäki

Omarantainen tontti järkevällä hinnalla oli merkittävä houkutin, kun Matti ja Susanna Haavisto päätyivät rakentamaan uuden kodin Hämeenkyröön Puronsuulle. Pappilanjoen mutkaan kaavoitetulla Etelärannan alueella oli tarjolla kuusi rantatonttia, joista yhdelle nousi talven aikana Haavistojen hirsitalo. Tontille nousee vielä varasto-autotalli -rakennus sekä pihasauna.

Sisä-Suomen poliisilaitoksella Tampereella työskentelevä Matti Haavisto on tullut hiihtourheilua seuraaville tutuksi niin Krista Pärmäkosken valmentajana kuin maastohiihdon päävalmentaja-joukkueenjohtajana 2019–20 ja huoltopäällikkönä vuosina 2015–18. Yhdistetyn huoltopäällikkönä Haavisto työskenteli vuosina 2011–14.
– Juu, minä pääsin televisioon yleensä silloin, kun kisa ei sujunut ihan toivotulla tavalla, Haavisto myhäilee.
Huippuhiihtäjän valmentaminen ja tehtävät talviurheilumaajoukkueiden huolto- ja valmennustehtävissä ovat vieneet Haavistoa eri puolille Eurooppaa ja maailmaa. Parhaimmillaan tai pahimmillaan matkavuorokausia on ollut yli 200 vuodessa.
– Rauhallinen asuinympäristö ja omakotitalon tarjoama puuhailu on hyvää vastapainoa matkatöille.

Talo treenivesistön rannalla

Rakenteilla olevan omakotialueen maisema on toistaiseksi karu, kun pihoissa on vielä niin sanotusti pientä laittoa. Haavistot muuttivat uuteen kotiin kevättalvella, maaliskuussa.

– Silloin maisema olikin siistin näköinen, kun lumihanki peitti keskeneräiset pihat ja vielä rakennustöden aloittamista odottavat tontit.
Edellinen koti oli paritalossa Nokian Viinikanniemessä ja Haavistot haeskelivat rantatonttia myös siltä suunnalta.
– Puoli miljoonaa euroa tontista ei tuntunut kovin houkuttelevalta, vaikka tontti Pyhäjärven rannalla olikin.
Hämeenkyröön muuttaminen on Haavistolle paluuta lähemmäs synnyinseutuja. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän asui Ikaalisissa, Läykkälänlahden omakotialueella.
– Mummuni on kotoisin Hämeenkyröstä, tuolta joen toiselta puolelta.
Pappilanjoki taas on tullut tutuksi, kun Haavisto on takavuosina käynyt joella harjoittelemassa kirkkovenesoutua Ikaalisten Soutajien porukassa.
– Harjoittelimme täällä keväisin, kun järvet olivat vielä jäässä.

Lähes 20 vuoden valmennussuhde

Krista Pärmäkoskea Haavisto on valmentanut vuodesta 2003, jolloin Krista oli teini-ikäinen, lupaava Hopeasompa-kisaaja. Näin pitkä yhtäjaksoinen valmentaja-urheilija -suhde on melko harvinainen.

Kevään ylimenokausi on valmennussuhteessakin jakso, jolloin yhteydenpito urheilijan kanssa ei välttämättä ole päivittäistä. Niinpä Haavisto ehtii maalata uuden talonsa räystäänalusia ennen lähtöään iltavuoroon töihin Tampereelle, missä toukokuussa työllistivät muun muassa jääkiekon MM-kisat.
Koska siviilityöt ja talviurheilijan valmentaminen täyttävät kalenterin, Haavistot rakennuttivat asuintalonsa ammattilaisilla.
– Finnlamellin väelle tuli yllätyksenä, miten nopeasti Hämeenkyrössä käsiteltiin rakennuslupahakemuksemme, Haavisto kertoo.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 7.3.2024 09:00 Tilaajille

Hämeenkyrötaloa esitetään vanhan kunnantalon paikalle – Toteutuksen edessä vielä monta mutkaa

HÄMEENKYRÖ 23.8.2023 13:00 Tilaajille

Hämeenkyrö puolitti pientalotonttien varausajan – jatkossa aika on kuusi kuukautta

HÄMEENKYRÖ 26.6.2023 08:00 Tilaajille

Hämeenkyrö kaupittelee "löytämiään" yhtiötontteja – ”Ehkä olemme keskittyneet liikaa omakotitontteihin”

HÄMEENKYRÖ 5.4.2023 15:00 Tilaajille

Kunnanhallitus purki kahden vuoden takaisen tontinvuokrauspäätöksen – suunnitelmat luhtitaloista Sumeliuksen alueelle eivät toteudu

OIVASEUTU 7.3.2023 15:00 Tilaajille

Hämeenkyröön nousee pientaloja, Ikaalisissa rakennetaan vähän – ”Monet ovat siirtäneet projektiaan eteenpäin”